2015-10-01

Tym razem to przedstawiciel rodziny funduszy dłużnych – PKO Papierów Dłużnych Plus - otrzymał 4 gwiazdki.

Za mocne strony fundusz Analizy Online uznały:

• dobrze zorganizowany proces inwestycyjny,
  • doświadczony zespół  inwestycyjny,
  • niską na tle grupy zmienność jednostki,
  • szerokie instrumentarium funduszu, które pozwala na elastyczne reagowanie na warunki rynkowe.

PKO Papierów Dłużnych Plus jest obecnie największym w Polsce przedstawicielem grupy funduszy dłużnych uniwersalnych. Zarządza aktywami na poziomie 2,3 mld zł.

„Tak znaczące środki w dużym stopniu determinują politykę inwestycyjną funduszu, szczególnie w kontekście części nieskarbowej. Wiele emisji, zwłaszcza podmiotów z segmentu małych i średnich, jest dla zarządzającego zbyt niewielkich rozmiarów, by móc włączyć je do portfela. A z racji tego, że to właśnie przede wszystkim takie firmy oferują bardziej konkurencyjne oprocentowanie, to flagowy fundusz dłużny spod egidy PKO TFI jest w pewnym sensie wyeliminowany z „bitwy o rentowność”. W rezultacie zarządzający musi poszukiwać szans w innych obszarach, przede wszystkim obligacji skarbowych. Pewnym ułatwieniem jest to, że dostępne instrumentarium jest bardzo szerokie – obejmuje obligacje denominowane w walutach zagranicznych, instrumenty pochodne czy dźwignię finansową.” – czytamy w opinii.

Analizy Online podkreśliły, że najważniejsze w tym funduszu jest bezpieczeństwo aktywów klientów. Ten czynnik oraz wielkość aktywów funduszu nie pozwalają na stosowanie przez zarządzających funduszem agresywnej polityki inwestycyjnej a mimo to wyniki tego produktu regularnie plasują się na poziomie średniej stopy zwrotu osiąganej w tej grupie funduszy.