2015-10-21

Pierwsza połowa października okazała się łaskawa dla większości inwestorów i pozwoliła na powiew optymizmu co do zachowania rynków w końcówce tego roku. Od początku miesiąca indeks akcji rynków rozwiniętych (MSCI World) wzrósł o +6,5%, wymazując tym samym straty od początku roku, natomiast indeks akcji rynków wschodzących (MSCI Emerging Markets) wzrósł o +9,3%, co w dużej mierze zmniejszyło ujemny wynik na tej klasie aktywów, który można było zaobserwować na koniec ubiegłego kwartału. Polskie akcje pozostające zarówno pod wpływem czynników globalnych, jak również czynników lokalnych, wzrosły od końca września o +3,1%. Polskie obligacje, które są dosyć mocno uzależnione od zachowania obligacji na rynkach bazowych zachowywały się stabilnie, co pozwoliło na wypracowanie dodatnich stóp zwrotu również na tej klasie aktywów.

Głównym powodem lepszego sentymentu inwestorów na rynkach akcji i obligacji jest wiara w dalszą łaskawość banków centralnych. Oczekiwania dotyczące pierwszej podwyżki stóp procentowych w Stanach Zjednoczonych zostały przesunięte w kierunku roku 2016, natomiast nadchodzące w tym tygodniu posiedzenie Europejskiego Banku Centralnego również daje szansę na zapowiedź rozszerzenia programu luzowania ilościowego w kolejnych miesiącach. W zeszłym tygodniu, jeden z członków Rady Prezesów EBC, Ewald Nowotny, powiedział, iż konieczne są dodatkowe instrumenty do pobudzenia europejskiej gospodarki, w której inflacja pozostaje zdecydowanie poniżej celu (-0,1% r/r we wrześniu). Pod koniec października będzie również miało miejsce posiedzenie Banku Japonii, które również daje nadzieję, na większy pakiet monetarny ze strony tamtejszego banku.

Ostatnie tygodnie to również na odbicie na rynku chińskich akcji, poprawiające krótkoterminowy sentyment do rynków wschodzących. Indeks Shanghai Composite wzrósł +11% od początku miesiąca, choć dane napływające z gospodarki Państwa Środka nie były aż tak dobre. Odczyt dotyczący wzrostu PKB za trzeci kwartał pokazał dynamikę na poziomie +6,9% r/r, która pomimo tego, że była powyżej oczekiwań analityków (+6,8%), to nie pozostawiła wątpliwości, że chińska gospodarka nadal spowalnia. Chiny przechodzą przez proces przestawiania się wzrostu gospodarczego polegającego na przemyśle i inwestycjach na wzrost gospodarczy polegający na konsumpcji wewnętrznej i usługach. To w jaki sposób dokona się ta transformacja, z jaką prędkością i jakim kosztem będzie miało kluczowe znaczenie dla rynków finansowych.

Zachowanie polskich akcji i obligacji to nie tylko czynniki globalne i kwestia nastawienia do rynków wschodzących, ale również czynniki lokalne. Nadchodzące wybory parlamentarne i ich wynik mogą wpłynąć na podwyższoną zmienność na polskich aktywach. Kluczowa w tej kwestii będzie retoryka wygranych partii po wyborach i poziom pragmatyzmu co do tonu obietnic przedwyborczych.