2016-10-24

Prezentujemy fragment artykułu, który ukazał się na łamach Pulsu Biznesu pt."Obiecują zyski z demografii”:

„ Powiernicy stawiają na strategie inwestycyjne zarabiające na zmianach demograficznych. Tym razem - wyjątkowo - timing mogą mieć dobry.

W piątek ruszyła sprzedaż nowego subfunduszu otwartego PKO TFI - PKO Medycyny i Demografii Globalnego, inwestującego w spółki zarabiające na starzeniu się społeczeństwa i światowym wzroście demograficznym.

Co skłania TFI ku branży medycznej i szerzej - poszukiwaniu zysków ze starzenia się ludności? - To jeden z dwóch trendów, które moim zdaniem będą miały największy wpływ nie tylko na światowągospodarkę, ale i na życie społeczne w nadchodzących latach. Drugim takim trendem jest postęp technologjczny-wymienia Robert Florczykowski, zarządzający PKO TFI. Liczby przyznają mu słuszność - według ONZ w ciągu 35 lat liczba ludności na świecie wzrośnie o 2,3 mld, przy czym liczba osób starszych niż 65 lat zwiększy się o i mld. Beneficjentem tego trendu są producenci leków na choroby typowe dla podeszłego wieku, np. na cukrzycę, dlatego do portfela nowego funduszu PKO mogą trafić akcje firm z branży farmaceutycznej. Ale pokłosiem wspomnianych zmian demograficznych jest też wzrost popytu na zabiegi estetyczne i, w konsekwencji, na produkty firm produkujących np. botox. W spektrum inwestycyjnym funduszu pozostają również firmy zarabiające dzięki rosnącej w siłę klasie średniej, np. wytwór-cy dóbr FMCG. - Starzenie się społeczeństwa to nie tylko oczywista szansa dla producentów leków, ale i dla wszystkich firm, które wykorzystują zmieniające się wzorce kulturowe - dbanie o zdrowie, pogoń za wiecznie młodym wyglądem, rosnąca świadomość konsumentów -wymienia Florczykowski.”

Wiecej na http://www.parkiet.com/artykul/1496555.html